Τι κοινό έχουν η Oprah Winfrey,  η Arianna Huffington και ο Mark Zuckerberg; Σωστά: Επιτυχία. Και σε αντίθεση με την άποψη του Colin Powell ότι «δεν υπάρχουν μυστικά προς την επιτυχία», θα σας πω ότι υπάρχουν.
Τι βοήθησε τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους στον κόσμο να φτάσουν στην κορυφή; Επιμονή; Έξυπνες ιδέες; Σίγουρα όλα αυτά. Αλλά και πολλά απλά καθημερινά πράγματα που μπορείτε κι εσείς εύκολα να υιοθετήσετε. Αυτά είναι τα 28 πράγματα που κάνουν οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι του κόσμου κάθε μέρα.

#1. Τρώνε έναν ζωντανό βάτραχο κάθε πρωί
Χαλαρώστε. Δεν κυριολεκτώ. Ο Mark Twain συνήθιζε να λέει: «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε κάθε πρωί είναι να τρώτε έναν ζωντανό βάτραχο. Μετά από αυτό, τίποτα χειρότερο δεν μπορεί να σας τύχει στη διάρκεια της ημέρας.» Τι εννοούσε με αυτό; Ότι το πρωί πρέπει να φέρουμε εις πέρας το πιο δύσκολο από όλα τα πράγματα που έχουμε να κάνουμε μέσα στη μέρα. Έτσι, όχι μόνο θα το ξεφορτωθείτε αλλά θα ξεκινήσετε και με μία τρομερή αίσθηση επίτευξης στόχου.
#2. Μαθαίνουν από τις αποτυχίες τους
«Δεν υπάρχει αποτυχία. Με την αποτυχία η ζωή απλά προσπαθεί να μας δείξει άλλη κατεύθυνση,» είπε η Oprah Winfrey στον εναρκτήριο λόγο της στο Πανεπιστήμιο του Harvard το 2013. Και αυτή είναι η αλήθεια. Είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα αποτύχετε σε κάτι. Αν καταφέρετε να σηκωθείτε και να μάθετε από αυτήν την αποτυχία, θα είστε πιο έτοιμοι στην επόμενη προσπάθεια.
#3. Φορούν στολή εργασίας
Ο Steve Jobs, ο Mark Zuckerberg και ο Barack Obama φορούν «στολή εργασίας» κάθε μέρα. Για τον Zuckerberg είναι ένα απλό T-shirt και μία αθλητική ζακέτα. Για τον Steve Jobs ήταν ένα μαύρο ζιβάγκο. Εσείς θα ορίσετε ποια θα είναι η δική σας «στολή εργασίας». Κι αν αναρωτιέστε γιατί είναι τόσο σημαντικό, παραθέτω τα λόγια του Zuckerberg: «Νιώθω ότι δεν κάνω την δουλειά μου όταν καταναλώνω έστω και την παραμικρή ενέργεια σε ανούσια πράγματα.» Πιο απλά, θα έχετε να σκεφτείτε ένα πράγμα λιγότερο το πρωί.
#4. Γυμνάζονται
Στο βιβλίο της What the Most Successful People Do Before Breakfast, η συγγραφέας Laura Vanderkam αναφέρει τρεις άνδρες που ξεκινούν την ημέρα τους με γυμναστική: Τον ακτιβιστή Al Sharpton, τον σύμβουλο επιχειρήσεων James Citrin και τον επιχειρηματία Steve Reinemund. Και δεν είναι οι μόνοι… Η πρωινή γυμναστική δεν εγγυάται μόνο τη σωματική υγεία σας αλλά επιδρά θετικά και στην παραγωγικότητά σας.
#5. Διατηρούν ισορροπίες μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής
«Εσφαλμένα πιστεύουμε ότι η επιτυχία είναι αποτέλεσμα της ποσότητας του χρόνου που αφιερώνουμε στη δουλειά μας. Η αλήθεια είναι ότι είναι αποτέλεσμα της ποιότητας του χρόνου που αφιερώνουμε,» γράφει η Arianna Huffington στο βιβλίο της Thrive. Το λάθος των περισσότερων ανερχόμενων επιχειρηματιών είναι ότι θεωρούν πως δεν έχουν την πολυτέλεια να αφήνουν τη δουλειά τους. Η Huffington υποστηρίζει ότι δεν έχουν την πολυτέλεια να μην αφήνουν τη δουλειά τους. Το μυστικό για να είστε πιο παραγωγικοί είναι να μοιράζετε το χρόνο σας έτσι ώστε να μπορείτε να ασχολείστε και με την προσωπική σας ζωή.
#6. Έχουν έναν μέντορα
«Κάθε επιχειρηματίας χρειάζεται έναν καλό μέντορα,» υποστηρίζει ο Richard Branson, και δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω. Είναι σημαντικό να έχετε κάποιον στον οποίο μπορείτε να στραφείτε σε καλές, κακές και δύσκολες στιγμές – είτε αυτός είναι ένας έμπιστος φίλος, είτε ένας συγγενής, είτε ένας συνεργάτης, είτε ένας επαγγελματίας. Ένας μέντορας θα σας βοηθάει να βλέπετε τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία, θα σας συμβουλεύει σε δύσκολες καταστάσεις και θα σας ενθαρρύνει όταν το χρειάζεστε.
#7. Θέτουν όρια
Ο Steve Jobs κάποτε είπε: «Αφοσιώνομαι σε κάτι δεν σημαίνει «λέω ναι». Αφοσιώνομαι σε κάτι σημαίνει «λέω όχι». Γι’ αυτό ακριβώς οι επιτυχημένοι άνθρωποι θέτουν όρια και τα τηρούν πιστά. Πρέπει να μπορείτε να λέτε «όχι» όταν πιστεύετε ότι δεν αντέχετε το χρόνο, τα χρήματα ή το ρίσκο να κάνετε κάτι.
#8. Ρισκάρουν
«Όταν ξεκινάτε το επιχειρηματικό σας ταξίδι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να πετάξετε τον χιλιοπερπατημένο επιχειρηματικό χάρτη και να ζωγραφίσετε έναν δικό σας,» συμβούλευσε ο Διευθύνων Σύμβουλος των Dell Computers, Michael Dell τους απόφοιτους του Πανεπιστημίου του Texas το 2003. Ένας αληθινός επιχειρηματίας πρέπει να ρισκάρει (και μάλιστα συχνά) για να πετύχει. Λοιπόν, τι περιμένετε; Ζωγραφίστε τον χάρτη σας και δείτε πόσο μακριά μπορεί να σας πάει.
#9. Βρίσκουν χρόνο για τα emails τους
Όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να κρατάτε το inbox σας υπό έλεγχο. Ναι, είναι βαρετό αλλά επιβάλλεται να τσεκάρετε και να απαντάτε στα emails σας. Ο Tim Cook, λόγου χάρη, που κατανοεί πόσο σημαντική είναι η επικοινωνία στη δουλειά του, ασχολείται με τα emails του την ίδια ώρα κάθε μέρα: Στις 4:30 π.μ – δηλαδή την ώρα που ξυπνάει! Βάλτε τον έλεγχο του email σας στο καθημερινό σας πρόγραμμα, ότι ώρα σας εξυπηρετεί.
#10. Κάνουν networking
Όπως έλεγε ο George Ross, «Για να είσαι επιτυχημένος, πρέπει να μπορείς να συναναστρέφεσαι με ανθρώπους. Για να συνεργαστούν μαζί σας πρέπει να τους ικανοποιεί η προσωπικότητά σας και να κτίσετε μία σχέση εμπιστοσύνης.» Με λίγα λόγια, networking. Κάθε μέρα, οι επιτυχημένοι άνθρωποι κάνουν τηλεφωνήματα και παρευρίσκονται σε events έχοντας ένα πράγμα στο μυαλό τους: Το networking. Όσο κι αν σας φαίνεται δύσκολο, είναι κάτι που δεν μπορείτε να αποφύγετε. Θα δείτε ότι με τον καιρό θα γίνεστε όλο και καλύτεροι σε αυτό.

Διαβάστε για το Αποτελεσματικό Networking

#11. Έχουν πάθος
Ο επιχειρηματίας Andy Sheats συχνά μιλάει για τη σημασία του να έχεις πάθος για αυτό που κάνεις. «Αν ερωτηθείς γιατί ασχολείσαι με αυτήν την επιχείρηση, θα πρέπει να μπορείς να απαντάς ότι το κάνεις επειδή είναι κάτι που αγαπάς.» Εννοείται ότι δεν θα αγαπάτε τη δουλειά σας κάθε λεπτό της ημέρας. Σε γενικές γραμμές , όμως, πρέπει να νιώθετε ότι δεν θα προτιμούσατε να κάνετε τίποτα άλλο στη θέση της.
#12. Ακολουθούν ένα πλάνο
Ο Benjamin Franklin έλεγε, «Αν αποτύχετε στο να ακολουθείτε ένα πλάνο, τότε ακολουθείτε το πλάνο της αποτυχίας σας.» Έξυπνος άνθρωπος. Τόσο τα βραχυπρόθεσμα όσο και τα μακροπρόθεσμα πλάνα είναι απαραίτητα για κάθε επιχειρηματία. Τελειώστε τη μέρα σας με μία λίστα των στόχων που έχετε για την επόμενη. Με αυτήν κατά νου, θα δείτε πόσο εύκολη θα είναι η ροή της μέρας σας.
#13. Υπενθυμίζουν στους εαυτούς τους τον στόχο τους
Όταν ο Matt Mayberry ξυπνάει το πρωί κάνει στον εαυτό του μία πολύ σημαντική ερώτηση: «Τι μπορώ να κάνω για να εξελιχθώ σήμερα;» Προσαρμόστε τη στρατηγική στο προσωπικό σας στιλ, αλλά διατηρήστε τη λογική: Πώς μπορώ να κάνω τη δουλειά και τη ζωή μου καλύτερη; Είναι πολύ εύκολο να πέσετε στην παγίδα της καθημερινότητας στη δουλειά σας. Αυτή η ερώτηση θα σας υπενθυμίζει τον τελικό στόχο σας.
#14. Ακολουθούν το ένστικτό τους
Η life coach Marie Forleo τονίζει τη σημασία του να ακολουθούμε το ένστικτό μας και να παίρνουμε τις αποφάσεις που μας φαίνονται σωστές. «Αν για τον οποιονδήποτε λόγο δεν σας φαίνεται σωστό, μην το κάνετε. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να ακούνε το ένστικτό τους και να ακολουθούν μία διαφορετική κατεύθυνση χωρίς να αμφιβάλουν για τις αποφάσεις τους.»
#15. Τηρούν αυστηρά το πρόγραμμά τους
Όλοι όσοι έχουν επιτύχει, είναι πολύ αυστηροί με το πρόγραμμά τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο συγγραφέας John Grisham. «Όταν έχω προθεσμία για την παράδοση κάποιου βιβλίου μου, ξεκινώ κάθε μέρα στις 7 π.μ. Δουλεύω 4 ώρες ασταμάτητα, χωρίς τηλέφωνο, fax και internet.»
#16. Αναθέτουν αρμοδιότητες
«Πρέπει να επικεντρώνεστε στα πιο σημαντικά καθήκοντά σας μέρα και νύκτα, αλλά να αναθέσετε τα υπόλοιπα στην ομάδα σας,» λέει η Jessica Jackley. Η ανάθεση αρμοδιοτήτων είναι εξαιρετικά σημαντική αν θέλετε να είστε παραγωγικοί. Το μυστικό είναι να κτίσετε μία ομάδα με ανθρώπους που έχουν δεξιότητες στις οποίες εσείς υστερείτε. Έτσι, όταν τους αναθέτετε κάποια αρμοδιότητα, θα ξέρετε ότι είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για την επιχείρησή σας.
#17. Τρώνε συχνά και σωστά
Νιώθετε εξαντλημένοι και παίρνετε ένα energy drink ή έναν καφέ για γρήγορη τόνωση χωρίς να χάσετε χρόνο από τη δουλειά σας. Σωστά; Λάθος! Όλοι οι επιτυχημένοι άνθρωποι γνωρίζουν καλά ότι για να είναι παραγωγικοί, πρέπει να δώσουν σωστή τροφή στο σώμα τους. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να μάθετε ποιες τροφές προσφέρουν άμεση ενέργεια. Η σωστή διατροφή έχει τρομερή επίδραση στην απόδοσή σας.
#18. Δεν κάνουν multi-tasking
Το multi-tasking θεωρούταν τρομερό προσόν μέχρι πρότινος, και όλοι πιστεύαμε ότι όσο περισσότερα μπορούσαμε να κάνουμε ταυτόχρονα, τόσο το καλύτερο. Μία πρόσφατη έρευνα, όμως, απέδειξε ότι το multi-tasking είναι ό,τι χειρότερο για την απόδοση. Στο βιβλίο του, The 4-Hour Workweek, o Timothy Ferriss γράφει: «Το να κάνεις ταυτόχρονα πολλά πράγματα είναι συχνά τόσο αντιπαραγωγικό όσο το να μην κάνεις τίποτα. Ο σωστός δρόμος προς την παραγωγικότητα είναι να είστε επιλεκτικοί – να κάνετε λιγότερα. Επικεντρωθείτε στα πιο σημαντικά πράγματα και αγνοήστε τα υπόλοιπα.»
#19. Τροφοδοτούν το μυαλό τους
Ξέρω πόσο θέλετε να ασχολείστε με τη δουλειά σας και μόνο τώρα που ανοίξατε την επιχείρησή σας. Αλλά είναι πολύ σημαντικό να βρίσκεται χρόνο για τα χόμπι σας. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι γνωρίζουν πολύ καλά ότι το μυαλό τους χρειάζεται ξεκούραση πού και πού. Εξάλλου, τα πράγματα που σας αρέσει να κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας θα σας δώσουν έμπνευση και θα σας παρακινήσουν να δουλέψετε καλύτερα. Η εκδότρια της Vogue, Anna Wintour, για παράδειγμα, παίζει τένις κάθε μέρα και ο Richard Branson κάνει kite surf.
#20. Ξυπνούν νωρίς ή κοιμούνται αργά
Πολλοί είναι οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες που ξυπνούν νωρίς το πρωί: Bill Gates, Jack Dorsey, Tim Cook, Richard Branson… Σε τι τους ωφελεί να ξυπνούν νωρίς; Όπως, ο Richard Branson λέει, «Έχω μάθει ότι αν ξυπνάω νωρίς, μπορώ να πετύχω πολλά περισσότερα μέσα στη μέρα.» Φυσικά, κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Ο Mark Zuckerberg, για παράδειγμα, λειτουργεί καλύτερα τη νύκτα. Πρέπει να βρείτε ποια στιγμή της μέρας είστε πιο παραγωγικοί και να προσαρμόστε τη ρουτίνα σας σε αυτό.
#21. Είναι δοτικοί
Στο βιβλίο του Give and Take: Why Helping Others Drives Our Success, o Adam Grant αναλύει την αξία του να δίνεις. «Κάθε εργασιακός χώρος έχει αυτούς που δίνουν και αυτούς που παίρνουν. Αυτοί που δίνουν μπορούν να φτάσουν στην επιτυχία απλά με το να είναι οι εαυτοί τους.» Ενδιαφέρουσα θεωρία που βασίζεται σε εκτεταμένη έρευνα του Grant και σε πολλές μελέτες περίπτωσης.
#22. Θέτουν ως στόχο την πραγματοποίηση των ονείρων τους
Ο Pete Cashmore, ξεκίνησε το Mashable από το υπνοδωμάτιό του όσο ήταν ακόμη έφηβος. Τώρα είναι ο ιδρυτής μίας από τις πιο επιτυχημένες online media εταιρίες του κόσμου. Το μυστικό της επιτυχίας του είναι η επιμονή του: Όταν άρχισε να δουλεύει το Mashable, δούλευε άπειρες ώρες και κοιμόταν ελάχιστα. Η σκληρή δουλειά του, όμως, ανταμείφθηκε.
#24. Δεν περιμένουν τις τέλειες συνθήκες
«Δεν έχει να κάνει με τις ιδέες. Έχει να κάνει με την υλοποίηση των ιδεών,» δηλώνει ο συν-ιδρυτής της Behance, Scott Belsky. Όλοι μας μπορούμε να σκεφτούμε μία ιδέα και να ονειρευόμαστε τι θα συνέβαινε αν την υλοποιούσαμε. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι, όμως, υλοποιούν τις ιδέες τους χωρίς καν να περιμένουν τις πιο κατάλληλες συνθήκες. Στην τελειότητα μπορείτε να φτάσετε στην πορεία.
#24. Μαθαίνουν από τους άλλους
Η συμβουλή του Donald Trump είναι «Να παρακολουθείτε, να ακούτε και να μαθαίνετε. Δεν τα ξέρετε όλα. Όποιος πιστεύει ότι τα ξέρει όλα είναι καταδικασμένος στην μετριότητα.» Πράγματι, όσο επιτυχημένοι κι αν είστε, ποτέ δεν θα τα ξέρετε όλα, ειδικά όταν μιλάμε για τον τόσο γρήγορα αναπτυσσόμενο κόσμο μας. Κι αν δεν σας έπεισε ο Trump, τουλάχιστον ακολουθήστε τη συμβουλή του Mahatma Gandhi: «Ζήσε σαν να πρόκειται να πεθάνεις αύριο. Μάθε σαν να πρόκειται να ζήσεις για πάντα.»
#25. Κάνουν διαλογισμό
Σοβαρά. Πολλοί είναι αυτοί που αποδίδουν την επιτυχία τους στο διαλογισμό, όπως οι Russell Simmons και Oprah Winfrey. Φήμες, μάλιστα, θέλουν την Oprah να οργανώνει τμήματα διαλογισμού για τους υπαλλήλους της στην Harpo Productions Inc. Η ίδια δηλώνει ότι κάθεται σε απόλυτη ακινησία για 20’ δύο φορές τη μέρα. «Μόνο έτσι δημιουργείς το καλύτερο στη δουλειά και στη ζωή σου.»
#26. Αδειάζουν το μυαλό τους
Η νούμερο 1 μέθοδος των περισσότερων επιχειρηματιών είναι να αδειάζουν το μυαλό τους μια στο τόσο. Πώς; Απλά παίρνουν μία λευκή σελίδα και γράφουν κάθε δουλειά που έχουν στο μυαλό τους – μεγάλη ή μικρή – μέχρι να το αδειάσουν εντελώς. Σκοπός είναι η απελευθέρωση του μυαλού και η εύκολη ιεράρχηση των ιδεών τους.
#27. Δίνουν το 100% τους
Ένα είναι σίγουρο: Οι επιτυχημένοι άνθρωποι δεν δίνουν ποτέ λιγότερο από το 100% του εαυτού τους. Πάνω σε αυτό, ο συν-ιδρυτής της Google, Larry Page, λέει: «Πάντα να κάνεις περισσότερα από το αναμενόμενο.» Σαν επιχειρηματίες, οφείλετε να παρουσιάζετε δουλειά για την οποία είστε υπερήφανοι και για την οποία ξέρετε ότι έχετε κάνει το καλύτερο δυνατόν.
#28. Σκέφτονται θετικά
Σύμφωνα με τον Zig Ziglar, «Η θετική σκέψη θα σας βοηθήσει να κάνετε τα πάντα πολύ καλύτερα απ’ ότι η αρνητική σκέψη.» Και η επιστήμη συμφωνεί: Μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι θετικές σκέψεις βελτιώνουν την ικανότητα που έχουμε να αναπτύσσουμε δεξιότητες για μελλοντική χρήση.