Αν ανήκετε κι εσείς στην κατηγορία των ανθρώπων που ξεκινούν μία διαπραγμάτευση με σκοπό να πείσουν τον συνομιλητή τους, καλά θα κάνετε να διαβάσετε παρακάτω…

“Σπάνια μπορούμε να μάθουμε οτιδήποτε όταν κρατάμε το στόμα μας διαρκώς ανοικτό,” λέει ο Simon Letchford, γενικός διευθυντής της συμβουλευτικής εταιρίας Scotwork που ειδικεύεται στις εταιρικές διαπραγματεύσεις.

Αντί να προσπαθείτε να πείσετε τους άλλους για την κοσμοθεωρία σας, έχει περισσότερη αξία να δείξετε περιέργεια για τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της άλλης πλευράς. “Πρέπει να εκπαιδεύσετε τα αυτιά σας να ακούνε τις λέξεις που προδίδουν τη θέση του συνομιλητή σας – άθελά του,” εξηγεί ο Letchford. Το να δίνετε βάση σε αυτά τα μικρά σημάδια μπορεί να καθορίσει το αν θα κλείσετε μία συμφωνία ή όχι.

Οι λέξεις που χρησιμοποιεί κάποιος σε μία διαπραγμάτευση μπορούν να μαρτυρήσουν περισσότερα απ’ όσα φαντάζεστε. Για παράδειγμα, η απάντηση “Εγώ δεν μπορώ να το κάνω αυτό τώρα” εκλαμβάνεται αμέσως ως αρνητική, αλλά η αλήθεια είναι ότι μπορεί να ερμηνευτεί με πολλούς τρόπους. Ένας καλός διαπραγματευτής θα εστίαζε στο “τώρα“, στο “εγώ” ή ακόμα καλύτερα στο “αυτό“, αφήνοντας περιθώριο συζήτησης για το αν θα μπορούσε ίσως να γίνει κάποια άλλη στιγμήαπό κάποιον άλλον ή για το αν θα μπορούσε εναλλακτικά να γίνει κάτι διαφορετικό από αυτό που έχουμε προτείνει.

Το να ακούμε προσεκτικά αυτόν που έχουμε απέναντί μας και να έχουμε την περιέργεια να ρωτάμε για το κάθε τι που λέει, ανοίγει προοπτικές που δεν φανταζόμασταν καν ότι υπήρχαν. Αντιθέτως, το να ανοίγουμε το στόμα μας και να κλείνουμε τα αυτιά μας σε μία διαπραγμάτευση μπορεί να κλείσει και την πόρτα μίας πιθανής συνεργασίας. Λοιπόν, μάθετε να ακούτε…