Αν νιώθετε ότι ενώ κάνετε ό,τι μπορείτε, για κάποιον (ανεξήγητο;) λόγο δεν μπορείτε να αποκτήσετε την οικονομική άνεση για την οποία τόσο πασχίζετε, διαβάστε παρακάτω. Ίσως να έχετε κάποια (αν όχι όλα) από τα 4 στοιχεία προσωπικότητας που δεν θα σας αφήσουν ποτέ να βγάλετε λεφτά, όπως αυτά παρουσιάστηκαν στο βιβλίο της Barbara Stanny, Secrets of Six-Figure Women .

Ανοχή σε χαμηλές αμοιβές

“Σε αντίθεση με εκείνους που φροντίζουν να αμείβονται υψηλά για τη δουλειά τους και τον χρόνο που αφιερώνουν σε αυτήν, δεν περνά καν από το μυαλό ενός κακοπληρωμένου εργαζόμενου να διεκδικήσει υψηλότερο μισθό,” γράφει η Stanny.

Ίσως να είστε απλά πεπεισμένοι ότι ο εργοδότης σας δεν έχει τη δυνατότητα να σας πληρώνει περισσότερο (αν και η αλήθεια είναι ότι δεν τολμήσατε ποτέ καν να ρωτήσετε). Ίσως να έχετε απλά πάρει απόφαση ότι θα πρέπει να “εκτελείτε το χρέος” σας για ψίχουλα μέχρι να εμφανιστεί κάτι καλύτερο. Όποια κι είναι η δική σας δικαιολογία, το γεγονός είναι ότι είστε τόσο ανεκτικοί με τη χαμηλή αμοιβή σας που δεν σκέφτεστε καν το χρήμα ως εξίσωση.

Το χαρακτηριστικό αυτό είναι πιο συνηθισμένο μεταξύ των γυναικών, ίσως επειδή οι περισσότερες έχουν γαλουχηθεί να παίρνουν πάντα δευτερεύοντες ρόλους. Ωστόσο, μία έρευνα της ψυχολόγου και ερευνήτριας του DePaul University, Alice Stuhlmacher, έδειξε ότι όταν ένας εργαζόμενος απαιτεί μεγαλύτερη αμοιβή από τον εργοδότη του, το αποτέλεσμα είναι χειρότερο αν πρόκειται για γυναίκα. “Οι εργοδότες εκλαμβάνουν πιο αρνητικά μία δυναμική γυναίκα υπάλληλο, κάτι το οποίο ενισχύει την ανοχή τους.”

Τάση να υποτιμάτε την αξία σας

Σύμφωνα με την Stanny, οι κακοπληρωμένοι υπάλληλοι έχουν την τάση να υποτιμούν την επαγγελματική τους αξία. Και πάλι, αυτό συμβαίνει κυρίως στις γυναίκες. Μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Basic and Applied Social Psychology το 2012 έδειξε ότι οι γυναίκες γνωρίζουν ότι πληρώνονται λιγότερο σε σύγκριση με τους άντρες που κάνουν αντίστοιχη δουλειά και υποσυνείδητα υποτιμούν την αξία της δουλειάς τους.

Προθυμία για εργασία άνευ αποδοχών

“Οι άνθρωποι που δεν βγάζουν πολλά χρήματα από τη δουλειά τους συχνά σπαταλούν το χρόνο, τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους για το τίποτα,” γράφει η Stanny. “Πάντα τυχαίνει να κάνουν κάποια δουλειά για κάποιον δωρεάν χωρίς δεύτερη σκέψη.”

Αντιθέτως, αυτοί που βγάζουν λεφτά απαιτούν να πληρώνονται όχι μόνο για τη δουλειά τους, αλλά και για τον επιπλέον χρόνο και την προσπάθεια, είτε αυτό αφορά υπερωρία είτε μία ομιλία σε κάποιο event. “Υπάρχει διαφορά στο να δουλεύει κανείς δωρεάν και στο να δουλεύει αφιλοκερδώς. Η διαφορά έγκειται στον έλεγχο που έχεις σε κάθε περίπτωση. Αν, λόγου χάρη, δεχθείς να κάνεις μία δουλειά χωρίς να πληρωθείς για λόγους προβολής, την κάνεις με τους όρους που έχει θέσει κάποιος άλλος. Αν, όμως, βοηθάς έναν φίλο να φτιάξει την ιστοσελίδα του είναι επιλογή σου πόσο χρόνο θα αφιερώσεις και πότε.

Φόβος διαπραγμάτευσης

Πλήρης αποφυγή διαπραγμάτευσης χαρακτηρίζει τους κακοπληρωμένους εργαζόμενους, απλά επειδή φοβούνται να ζητήσουν περισσότερα χρήματα. “Η διαπραγμάτευση είναι απαραίτητο κομμάτι της διαδικασίας και πραγματικά δεν αρέσει σε κανέναν,” εξηγεί η Stanny. “Για να αρχίσετε, όμως, να βγάζετε περισσότερα χρήματα πρέπει να κάνετε αυτό που φοβάστε.”

Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι όταν διαπραγματευόμαστε για κάποιον άλλον, πάντα ζητάμε και πετυχαίνουμε περισσότερα απ’ ότι αν το κάναμε για εμάς. Τελικά, ίσως το μόνο που μας εμποδίζει από το να βγάλουμε περισσότερα χρήματα από τη δουλειά μας… είμαστε εμείς οι ίδιοι.