Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία μίας επιχείρησης είναι το branding, και ακόμα πιο συγκεκριμένα το λογότυπό της. Το λογότυπο είναι αυτό που μιλάει για την επιχείρηση, αυτό που την κάνει άμεσα αναγνωρίσιμη. Για αυτόν το λόγο, η επιλογή του εταιρικού ονόματος και το συνολικό design του logo χρίζουν χρόνου και προσοχής.

Πριν καταλήξετε σε εταιρική ταυτότητα, κάντε στον εαυτό σας τις παρακάτω 6 ερωτήσεις:

  • Μπορώ να κατοχυρώσω το εμπορικό όνομα;
  • Είναι μοναδικό;
  • Χρησιμοποιείται από άλλον;
  • Μπορώ να πάρω το url και τους λογαριασμούς στα social media;
  • Πού θα εμφανίζομαι στις αναζητήσεις μέσω Google;
  • Μεταφέρει το μήνυμα που θέλω να περάσω;

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζετε για ποιο λόγο υπαρχει η επιχείρησή σας και ποια είναι η αποστολή της. Αν δεν εμβαθύνετε στο “γιατί” είναι πολύ δύσκολο να σχεδιάσετε ένα επιτυχημένο λογότυπο.

Πόσο σημαντικό είναι το λογότυπο για μία επιχείρηση;

Το λογότυπο είναι το “πρόσωπο” μίας επιχείρησης και έχει τη δύναμη να προσελκύει ή να αποκρούει πελάτες. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να υπάρχει ένα καλοσχεδιασμένο λογότυπο που θα συνδέει τους καταναλωτές με την επιχείρηση. Θα πρέπει να δείχνει ότι η επιχείρηση αφιέρωσε χρόνο και προσπάθεια για αυτό που πουλάει. Ένα σωστό λογότυπο κερδίζει την εμπιστοσύνη και την αναγνώριση των καταναλωτών.

Τι πρέπει να προσέχουμε στο design ενός λογότυπου;

Όπως πολύ σωστά είπε κάποτε ο αρχιτέκτονας Ludwig Mies van der Rohe, “Less is More”. Κάντε το απλό και αξιομνημόνευτο! Ένα μεγάλο εταιρικό όνομα, με μακροσκελή ατάκα, εξεζητημένη γραμματοσειρά και πολλά γραφικά κάνουν το design υπερβολικά περίπλοκο.

Επιτρέπονται τα σύμβολα και οι εικόνες στο κείμενο ενός λογότυπου;

Τα λογότυπα που ενσωματώνουν σύμβολα ή εικόνες στο κείμενο προσθέτουν μοναδική προσωπικότητα στο brand. Ωστόσο, το σύμβολο θα πρέπει κάτι να “λέει” για την επιχείρηση. Αν δεν είναι ακριβώς αυτό που πρέπει, είναι προτιμότερο να το αποφύγετε.